Čaje

Čaje

Vznik tohoto populárního nápoje je opředen legendami. Podle jedné více, než 2000 let př.n.l. spadlo jednomu čínskému císaři náhodou pár čajových lístků do horké vody, podle další zase jeden indický mudrc usnul při meditaci a to ho tak vytočilo, že si vytrhl oční víčka a hodil je na zem. Na tom místě prý údajně vyrostl čajovník, kterým mniši zaháněli únavu.

Ať tak či onak, jedno je jisté – čaj se stal jedním ze dvou nejpopulárnějších nápojů světě. Zajímavé je, že patří do rodu kamélií (Camelliae), který je pojmenován po českém lékárníkovi a botanikovi Jiřím Kamelovi, který působil v 17. století jako jezuitský misionář na Filipínách, a popsán byl až bezmála o sedmdesát let později.

Již v historii byly čaji přisuzovány různé blahodárné účinky. Pil se při obřadech, meditacích, používal se v léčitelství… Některé pozitivní účinky jsou dnes opravdu vědecky prokázány – díky flavonoidům bojuje proti některým civilizačním chorobám, pomůže se soustředěním a přesto dokážete relaxovat.

Pečlivě jsme pro Vás vybrali několik zajímavých druhů orientálních čajů. Každý z nich je jiný a nabízí úplně nový rozměr chuti a potěšení.

Sencha

Tento čaj se řadí k nejoblíbenějším a nejzdravějším na světě. Japonské zelené čaje se od čínských liší tím, že oxidace listů je zastavena napařením horkou párou po dobu 15-20 sekund. Krátce po napařování jsou listy svinuté, tvarované a následně se suší, čímž se uvolní aromatické látky a rozdělí se podle kvality.
Charakteristická je plná, řízná, ale jemná chuť a silné aroma.

Kabusé

Tento japonský zelený čaj se zpracovává podobně jako Sencha, ale posledních deset dní je zastíněn, díky čemuž vyniká jemnější a nasládlou chutí.

Genmaicha

Tento čaj je připraven podle tradiční japonské receptury. Jedná se o zelený čaj Bancha, který je smíchán s kvalitní hnědou praženou rýží. Výsledkem je velice lehká a příjemná oříšková chuť rýže s lehkým tónem zeleného čaje.
Pro svůj nízký obsah kofeinu jak díky rýži, tak díky odrůdě Bancha, se skvěle hodí i k večernímu odpočinku.

Shangri-la

Bílý Nepálský čaj, vyznačující se nasládlou a velice svěží, delikátní chutí. Aroma tohoto čaje si hraje s ovocem a květinovými tóny.

Darjeeling

Je považován za exkluzivní a velmi žádaný indický čaj. Na čajových plantážích pod Himálajem jej sbírají převážně ženy, vyžaduje jemný, citlivý a pečlivý přístup od sklizně až po zpracování.
Darjeeling vyniká velmi sladkou, jemnou a harmonickou chutí, na konci můžeme zaznamenat čokoládový dozvuk. Okouzlí vás svou silnou, příjemnou specifickou nasládlou vůní.